La chausa

Per Nicolau Granier

Sabiá pas çò que deviá far. Manca mos punhs que se sarràven dedins mas pòchas, remudava pas gaire. Per aquò deviá far quauqua ren, zo sabiá ben … En plaça d’aquò, demorava mut, d’enpès davant quela chausa … Aquel pitit nom li ‘nava plan : la chausa. ‘L’era ni viva, ni mòrta. Nonmàs una ombra umana daus uelhs sens bric d’expression. Benleu lo diable, benleu lo bon Diu. Ne’n sabiá ren. Semblava mai lo non-res que non pas lo grand Tot. Mas’l’era segurament los dos a la vetz …

Tant mai l’agachava tant mai mon alen se fasiá cort. Ela, m’avisava emb daus uelhs
indiferents. Los uelhs de la que coneis desjà sa victòria, de la qu’a pas mestier d’estrategia davant la batalha, de la que sap son adversari vencit d’avança.
« Te vau gafar, mon dròlle … », aviá-t-ela marmusat. Una frijolada m’aviá trauchat e refregit lo cors tot entier, pieg que las bufadas del mes-mòrt. Pertant, era pus un dròlle – e enquera mens  »son dròlle » – dempuèi quauquas annadas. Veniá quitament de festejar mos quaranta printemps.

Totparier, quò era ben verai que, en fàcia de quela chausa, tornava lo pitit mainatjon pauruc que sei totjorn un pauc estat. Quora era goiasson, me disien feble, ipocondriac, pas pro druc, pas pro fòrt, … avien rason, segur, mas ieu tanben aviá rason. Aviá rason d’aver paur, de me far del meschant sang, de migrar de tot, de me mesfiar de … Subran, un bruch sord me tirèt de mas pensadas. La chausa era a bolegar …

S’enançava pitit per pitit devers ieu. Semblava una ombra que s’eslonjava emb lo solelh
coijant. Ieu, demorava immobile. Qué far ? La tustar ? Me tustariá mai violentament. La
reçaubre ? Deurai li drubir mon còrs – e benleu mon còr – de tot biais. Non, deviá far
quauqua ren mai, o pusleu quauqua ren mens : deviá eissajar far emb ela del mesei biais que zo fasiá sens ela. Quò es a dire que deviá contunhar ma vita sens ne’n far cas. Me chaliá oblidar quela chausa que me voliá gafar. Deviá èsser fòrt. Deviá viure, tot simplament. E còp-sec ! Per un còp dedins ma vita me chaliá agir …

Alaidonc, sens esperar mai, me vireri e aneri dins la cosina. Balanceri un bocin en fàcia del refregidor davant de ne’n traire una bierra. À, l’alcoòl. Quò m’aviá totjorn ajudar dedins ma vita … Quel doç veren m’aviá totjorn fach mens lasche, mens goiat, mai coratjós, mai òme… Quò m’aviá quitament ajudat calcular daus uns còps … E aura, aviá plan mestier de me calcular …

Torneri dins lo salon e me conheri dins mon fautuelh, mon botelhon a la man. Onte era la chausa ? P’una idea. Coma zo fasiá suvent, me boteri de visar l’ecran negre de ma television tuada. Dedins lo rebat, ieu m’agachava. Aviá l’aer gaste, ‘bracat, coma aprèp una jornada de trabalh. Barrava los uelh quauquas minutas per ‘mor de far prangiera, mas lo durmir veniá pas. I aviá nonmàs quela frejura umida que veniá. Quela frejura que me preniá dins sos braçs, pariera coma z’auriá fach una mair aimanta … Me sentiá mai leugier, mai suau … Començava subeçar …

Era quasi nòu oras de l’enser quora torneri drubir los uelhs, la frejor aviá dispareguda. Me tireri un lop del nas e viseri de nuvel l’ecran negre. Mos piaus se quilheren sus mon chais. Dedins lo rebat, podiá veire qu’era pus vertadierament solet davant ma television : la chausa era ‘quí, sietada a mos costats, son long braç envirolant mon còl …
« Sirai coma tu d’aciant’a la fin … »

Lo telefòne eschilèt. Tressauteri un còp de mai. Me podiá pas levar, tant era chucat per quela vision d’orror. De tot biais, ne’n aviá pas lo coratge e enquera mens l’enveja. Lo respondeire desencranilhèt per ieu :
« Bonjorn, Setz ben chas Lucian Fayac. Sei pas ‘quí ‘laidonc laissatz-me un messatge.
– Bonjorn mossur Fayac. Aquí lo doctor Jornau. Ai finalament ‘gut los resulats de vòstra
analisi. Se podiatz sonar ma secretària per ‘mor de prener un rendetz-vos al mai leu …Bona serada. »

Répondre

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l'aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s